De gasprijzen stijgen de pan uit. Gelukkig zijn heel wat opties om gas - en geld!- te besparen. Zo kun je zelf al een aantal dingen doen, maar je kunt ook denken aan kleine investeringen die zichzelf terugbetalen.

Welke dingen kun je zelf doen om gas te besparen en welke dingen kun je laten doen? Onder aan de streep zal de energierekening flink lager zijn met deze tips. Doe er dus je voordeel mee en kijk wat je direct kunt doen!

De dingen die je zelf kunt doen om gas/energie te besparen:
  1. De klokthermostaat programmeren: de meeste digitale thermostaten zijn programmeerbaar. Maak hier gebruik van! Zorg dat het huis verwarmt op de momenten dat je thuis bent. Zo staan je radiatoren niet onnodig de hele dag te verwarmen.
  2. Zet de thermostaat een graadje lager. Deze is natuurlijk een inkoppertje, maar bespaart wel degelijk. Je kunt beginnen met de standaard temperatuur eerst een halve graad lager te zetten. Je zult merken dat je hier snel aan went. Eventueel kun je dan nog een extra standje lager gaan. Zolang het maar comfortabel blijft.
  3. Een hendelkraan altijd in de koude stand openen. Vaak staat de hendel van de kraan in het midden. Wanneer de kraan dan open gaat, vraagt ie meteen om warm water uit de ketel. De ketel moet hierdoor opstarten. Dit proces kost enorm veel energie en is vaak niet nodig.
  4. De keteltemperatuur lager zetten. Dit is er eentje voor gevorderden, maar mocht het lukken, zet de temperatuur van de ketel dan op 70 of 50 graden in plaats van de standaard 90 graden. Overbodig om te zeggen dat ook dit enorm scheelt in energieverbruik.
  5. Zet de temperatuur niet te ver terug op de momenten dat het niet nodig is. Zorg dat er maximaal maar 2 tot 3 graden verschil in zit. Wanneer je de temperatuur te ver terug schroeft, kost opnieuw verwarmen veel meer energie dan een redelijke constante temperatuur. Vergelijk het met je auto; die verbruikt ook meer benzine bij optrekken en gas geven dan bij een constante snelheid.
  6. Ruimtes verwarmen met een elektrische radiator. Deze klinkt een beetje tegenstrijdig, maar bij warmtevraag in 1 kleine ruimte is dit in het grote geheel goedkoper. Als je bijvoorbeeld de thermostaat vol open zet omdat je boven gaat werken en er is verder niemand thuis, gaat ie de gehele benedenverdieping onnodig verwarmen. Met zo’n elektrisch modelletje kun je dan veel goedkoper en gerichter verwarmen.
  7. De pompsnelheid van de ketel van je vloerverwarming lager zetten. Deze staat vaak onnodig hoog
  8. Kieren dichtmaken, vooral op je zolder! De meeste warmte gaat verloren via het dak. Zelfs bij betonnen verdiepingsvloeren. Zorg daarom dat er op zolder geen tochtgaten zijn waardoor je dure warmte naar buiten piept. Deze tip is overigens wel de overweging waard om uit te besteden…
Dingen die je kunt laten doen om gas te besparen:
  1. Jaarlijks onderhoud van je cv-ketel. Vanuit ons gezien een inkoppertje, maar regelmatig onderhoud betaalt zichzelf echt terug en je hebt bovendien meer comfort en zekerheid.
  2. Inregelen CV-installatie. Bij de meerderheid van de woningen is de cv-installatie niet optimaal ingesteld. We hebben het hier over de doorstroming van het water in de radiatoren. Als je deze goed laat afstellen, wordt de warmteverdeling tussen radiatoren beter en verbetert de warmteafgifte. Je kunt hiermee je energieverbruik wel tot 20% mee verlagen!
  3. Gebruik maken van een close in boiler van Daalderop voor bijvoorbeeld een kokend waterkraan. Hiermee hoeft het warme water niet eerst een hele lange weg af te leggen.
  4. Folies achter de radiatoren laten plaatsen zodat de warmte minder snel door de gevel verdwijnt.
  5. De inlaatcombinatie een stukje dichtdraaien of vervangen in geval van lekkage/dichtkalking. De inlaatcombinatie zit voor de toevoer naar het warm water. Als je deze wat dichtknijpt krijg je minder liter warm water ter beschikking en dus ook minder energieverbruik. Wanneer de inlaatcombinatie versleten is, gaat hij lekken en blijft ie continu warm water via de overstort afvoeren op het riool.

Bekijk de meest gestelde vragen

Toch nog een vraag? Neem dan contact op

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×